Vraag: ‘Bij mij op school is het moeilijk om met aanraakspel te beginnen. De ouders durf ik er niet op aan te spreken, mijn collega's lachen me uit. Toch zou ik graag iets willen doen omdat de groep heel druk is en niet leuk met elkaar omgaan. Mijn kinderen zijn 9-10 jaar oud. Heb je een tip?’

Dit is een vraag die nogal eens langskomt. Het grootste struikelblok is het idee dat mensen over aanraakspel hebben. Het woord roept associaties op met bloot. Dat schrikbeeld roept heftige reacties op. Massage is niet zo'n gelukkige term, maar ja, tactiel contact en tactiele stimulatie zijn dat ook niet. Maar gelukkig hoeft je die termen helemaal niet te gebrujiken.

Veel van de spelletjes uit OK! zitten in allerlei programma's, bijvoorbeeld in de Kanjertraining, Leefstijl, Rots&Water, of kinderyoga.

Er is meer gelegenheid dan je misschien denkt. Noem het concentratie-oefening, of waarnemingsoefening, of oefeningen voor sociale interactie. Dat dekt de lading voldoende en roept bij omstanders niet allerlei angstbeelden en foute fantasieën op.

Je kunt aanraakspel zelfs in je taal- of schrijfles toepassen door letters of woorden op elkaars rug te laten schrijven en te laten raden.

Of doe ‘de bak met handen’: een groepje kinderen dicht bij elkaar in een kring, ogen dicht en handen in het midden. Eerst grabbelen en graaien, voelen en verkennen. Benoem alles wat langskomt: koud, warm, zacht, stevig, ruw, glad…

Je kunt ook een senso-motorische estafette doen in een gymles. Fijn voor de kinderen die via beweging en tastervaringen het beste leren!