Annelieke is mentor en docent. Ze vraagt “Heb je een tip voor mijn brugklas? Ze kennen elkaar nog niet en ik wil ze nog niet elkaar een massage laten geven. Toch zou ik graag iets doen aan de groepsvorming. Ik zoek een tussenweg. Weet je een leuke introductie?”

Beste Annelieke,

Ken je dat spelletje dat je met de ruggen tegen elkaar staat, de armen in elkaar gehaakt, en je om beurten (voorzichtig!) voorover buigt? De ander wordt zo opgetild.

Door je volledig te ontspannen kun je rustig op de rug van de ander liggen. Even laten liggen en voorzichtig terugbuigen. Dit enige keren herhalen. Je leert je de leerlingen hiermee om goed op elkaar af te stemmen en zorgvuldig met elkaar om te gaan.

Een ander rugspel is de ‘lift’. Je zit met de ruggen tegen elkaar en de armen in elkaar gehaakt. Nu zetten beiden de voeten stevig op de grond en duwen elkaar met de rug omhoog.

Als dit goed verloopt kun je naar een rugmassage gaan. Laat de leerlingen zittend of staand met de ruggen tegen elkaar contact maken. Duw en wrijf zachtjes je met de rug tegen elkaar. Vergeet je geen plekjes? Het kan even keten worden, maar plezier mag natuurlijk!