Heb je al kennisgemaakt met Knuffelpiet? Hij is het hulpje van Sinterklaas die op pakjesavond iedereen blij maakt door iets liefs voor je te doen. Die met je meedoet wanneer je pakjesavond viert met het Sinterklaassurprisespel. Ik zal je zo een voorbeeld geven van wat ik bedoel…

Maar eerst even over dit spel. Het is bedacht door Patricia Ritsema van Eck, die een paar jaar geleden niet goed werd van het tomeloze gegraai van haar kinderen. Ze herkende niets van het ouderwets gezellige Sinterklaassfeertje waar ze zelf mee opgegroeid was (haar eigen gegraai waarschijnlijk al lang vergeten!).

Vrijwel iedereen die Sinterklaas viert, doet dit met gedichten en surprises die gericht zijn op één persoon uit de groep. Hierbij wordt van jonge kinderen verwacht dat zij geduldig luisteren naar iets wat ze feitelijk niet interesseert totdat ze zelf aan de beurt zijn. En dat krijgen ze niet voor elkaar. Resultaat: een hoop onrust, er doorheen praten en extreme focus op die lokkende stapel pakjes.

Dit gedrag heeft niets met je manier van opvoeden te maken, het past gewoon bij de ontwikkelingsfase van je kind… maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen! Door pakjesavond zo te organiseren  dat je kinderen actief  aan van alles mee kunnen doen. In het kort komt het erop neer dat je de tussen het uitpakken door steeds kleine spelletjes speelt. Patricia heeft dit concept verwerkt in haar Sinterklaassurprisespel door met opdrachtkaarten te werken. In ieder pakje zit zo’n kaart en het pakje mag pas opengemaakt worden nadat de opdracht met de hele familie is uitgevoerd.

Er is nog veel meer te vertellen over dit leuke spel. Kijk maar op www.sinterklaassurprisespel.nl voor meer ideeën en hoe je aan de kaarten komt.

Terug naar Knuffelpiet en het Sinterklaasweerbericht… Als Sinterklaas in het land is, kan je alle soorten weer verwachten: wind, regen, hagel, maar ook zonnige herfstdagen. Knuffelpiet speelt daarom graag dit spel:

Knuffelpiet vraagt aan iedereen wat voor weer Sinterklaas op de terugreis van Nederland naar Spanje kan verwachten. Dat weer voert Knuffelpietje vervolgens uit op zijn of haar rug: regen is tokkelen met de vingers, hagelen is met losse polsen de vingertoppen laten neerkomen en sneeuwen is vlinderlicht de vingertoppen laten neerdalen. En zon, wind, dikke wolken, of bliksem en donder? Verzin het zelf maar!

Dit Knuffelpietspelletje is mijn bijdrage aan het Sinterklaassurprisespel. Ik neem dit Pietje zeker mee wanneer ik dit jaar pakjesavond vier. Ik heb er nu al zin in!

Hele fijne Sinttijd toegewenst!