Zingen biedt aan aanraakspel structuur, veiligheid en saamhorigheid. Daarom wordt het spel van jonge kinderen vaak begeleid met een liedje. Zo weten kinderen wat er van hen verwacht wordt en is het spel steeds hetzelfde, veilig en vertrouwd.

Zoek- en vindspelletjes

Moeder Eend

Moeder eend is op zoek naar haar kuikens. Een spannend zoek-me-dan-spel voor peuters en kleuters. En als ze gevonden worden, wordt er natuurlijk blij geknuffeld! Daarna een voetmassage om de vermoeide pootjes te verwennen.

Heb jij mijn oma gezien?

Het verlies van een geliefd voorwerp of mens is voor elk kind een schok. Met het liedje 'Heb jij mijn papa/hondje/knuffel gezien?' geef je hen iets in handen waarmee zij hun angst en verdriet kunnen delen. Verstop een voorwerp en ga zingend op zoek. Handje vast, troostend over de rug strelen en elkaar blij in de armen vallen als het verloren voorwerp gevonden is.

Voor de allerkleinsten

Dit voetje dat voetje

Peuters leren van beleving. Hoe de volwassenen met hen omgaan zet de toon voor hoe zij de wereld instappen en welke reacties ze daarop krijgen. Pak de voetjes en laat jouw liefde en respect voor het kind voelen.

Mag ik even voelen

Zo klein als ze zijn kunnen kinderen al leren dat nee zeggen mag, soms zelfs moet! Met dit spelletje kun je hen dit al vroeg leren.

Lieve beer ga slapen

Een heerlijk inpakliedje voor het slapengaan leert hen dat jij hen beschermt.

Voorzichtig met elkaar!

Hansje Pansje

Voorzichtig met elkaar! Jonge kinderen kunnen nog onhandig zijn. In 'Aanraken, een levensbehoefte' staan allerlei spelletjes waarmee kinderen kunnen oefenen. Hansje Pansje Kevertje gaat graag wandelen over rug of arm. Maar dan valt de regen en moet het kevertje weer helemaal omhoog klimmen. Gelukkig komt de zon weer terug en wordt het kevertje weer droog!

Hier een vis daar een vis

Het liedje 'Hier een vis daar een vis' is zowel voor peuters als kleuters geschikt. Eerst in de pan en een beetjes schudden, voorzichtig prikken, en wachten tot de vis gaar is! Daarna mogen de vissen uit de pan op het bord gerold worden. En dan: hap, hap, hap!

Bakker Bolleman

Bakker, bakker Bolleman, bak een broodje als je kan! Een heerlijk knuffelliedje voor peuters en kleuters. Ook geschikt als bakkerspel of ouder-kindoefening voor ouders die dit nodig hebben. Het kind ligt opgerold als het bolletje, de ouder kneedt de rug. Buig je als het liedje uit is zacht over het kind heen (hoofd vrijhouden) en adem samen, en laat het jouw warmte en bescherming voelen. Als kinderen hebben ervaren hoe dit spel gaat en voorzichtig kunnen zijn, kan je het met elkaar laten spelen.

Grote klokken zeggen Bim Bam

Best lastig voor een peuter om op de maat van een liedje te bewegen. Dat moeten ze nog leren. Met dit liedje kun je verschillende ritmes oefenen.

Schuitje varen

Schuitje varen theetje drinken, wie kent dat niet als liedje voor op schoot? Speel het als schommelspel samen in de boot en je biedt kinderen de gelegenheid elkaars nabijheid en alle struggle die daarbij komt kijken te verdragen. Let op dat je hen alleen van links naar rechts laat schommelen en dicht tegen elkaar aan laat zitten zodat de kans op botsingen klein is.

Tussen 4 en 8 jaar

Matroosje mag ik mee naar zee?

Een spannende versie van 'Schuitje varen' is Matroosje mag ik mee, mag ik mee met jou? Achter elkaar zitten, en van links naar rechts wiegen. In het tweede couplet gaat de boot wild schommelen! Pas op dat de kinderen niet van voor naar achter gaan, dan kunnen ze hun hoofd stoten. Voor oudere kleuters.

De spin wiedewin

De spanning in dit spinnenspel zit 'm in de kleine kneepjes op het eind: de vliegjes en mugjes. Als tekenspel ervaart het kind de koppeling tussen tijd en ruimte. Deze vaardigheid heeft het nodig om vloeiend te leren schrijven.

Rupsje, rupsje waar ga je naar toe?

Laat het rupsje of de vlinder in lemniscaatvorm over de rug kruipen of vliegen. Kan met de vingertoppen maar een handpop is ook leuk. Als tekenspel: zingend tekenen. Laat je verrassen door de prachtige vlinder die als vanzelf ontstaat. Je kunt kleuters naar jou laten kijken, oudere kinderen doen het liever zelf. De open plekken tussen de lijnen inkleuren, op het laatst nog wat neon, goud en zilver. Zo leert het te vertrouwen op de spontane scheppingskracht die in elk mens aanwezig is.

Als rupsje:

Als vlindertje:

Regendropje

Heerlijk regenliedje. Om binnen nog eens na te genieten van een lekkere plensbui. Regendruppeltjes, spetters en stampen in de plas laat je met vingertipjes, tipjes en handen op de rug van een kindje doen.

Ik zou zo graag een ketting rijgen

Wennen aan elkaars nabijheid? Afstemmen op elkaar? Daar hebben we hele oude spelletjes voor, zoals dit aloude kettingspel. De kinderen staan hand in hand in een rij. De eerste houdt een muur of paal vast. De laatste in de rij loopt naar het gat tussen muur en eerste kind en kruipt er onderdoor. De rest van de ketting volgt. Dit herhaal je tot alle kinderen aan elkaar 'geregen' zijn. Feestelijk afsluiten met 'Boter in een tonnetje' (Zingzeggen en springen, op het laatst loslaten)