Schuif op! Laat me erbij! Ma-ham! Ja hoor, je kinderen zitten elkaar weer eens in de haren en gunnen elkaar het licht in de ogen niet.

Herken je dit? Speel dan eens spelletjes waarin het er juist om gaat de ruimte delen en je plek te veroveren. Zoals in dit grappige 'Vlooienspel'. Je hebt er een groot vel papier om samen op te spelen en voor ieder een kleurpotlood, een elastiekje en twee knopen voor nodig om die als vlooien te laten springen. Vanaf die plek mag je je gebied afbakenen.

Lukt het laten springen niet goed? Gebruik dan een halve wasknijper, leg de knoop op de dikke kant en sla op de schuine kant zodat de knop op het papier kan 'springen'. De instructie voor het Vlooienspel kun je downloaden.

Dit spel komt uit Zinvol Tekenen met Kinderen, tekenspel voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie van Marijke Sluijter. Wil je regelmatig inspiratie voor tekenspel met kinderen ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis tekentips op www.zinvoltekenenmetkinderen.nl.